Psihološka procjena djeteta: DA ili NE?

Tražeći što brža rješenja za izazove pred kojima se nalazimo posežemo za svime što nam se učini korisno. Mnogi se tako odlučimo i na dijeljenje svoje priče na društvenim mrežama u nadi da će je pročitati netko tko će imati prave informacije za nas. Čitajući nekoliko takvih priča pročitala sam i veći broj komentara na iste. Ono što se iz komentara često može vidjeti je kako se oni koji žele pomoći savjetom ili informacijom razlikuju u mišljenjima pa neko ponašanje djeteta smatraju odstupajućim i vjeruju kako je potrebno uputiti dijete stručnjaku, dok drugi isto to ponašanje smatraju očekivanom fazom razvojnog procesa pa savjetuju prepustiti da vrijeme učini svoje. Čitajući odgovore koji su toliko različiti zabrinuti roditelji mogu biti još nemirniji. Roditelji koji žele olakšati svome djetetu ponekad ne znaju kako. Koji je pravi način za pristupiti djetetu? Što je ono što mu je potrebno da se lakše nosi sa situacijama koje mu predstavljaju izazov?

Kako bi bili sigurniji u to što je njihovom djetetu potrebno u ovom trenutku roditelji mogu pitati stručnjaka. Stručnjak će znati procijeniti je li opisano ponašanje odstupajuće ili dio očekivane razvojne faze te jesu li potrebne daljnje intervencije. Ponekad je samo jedan savjetodavni razgovor sa stručnom osobom dovoljan da roditelju bude jasnije što se trenutno događa i kako pri tome postupati.

Kako bismo znali i mogli pomoći djetetu prvo ga moramo razumjeti. Kako bismo bolje razumjeli djetetovo ponašanje, njegovo socijalno i emocionalno funkcioniranje te dobili uvid u njegove kognitivne sposobnosti i potencijale možemo potražiti informacije kroz psihološku procjenu djeteta. Psihološkom procjenom se procjenjuje cjelokupan trenutni razvoj djeteta te njegova usklađenost s drugom djecom njegove dobi, a na temelju dobivenih rezultata mogu se planirati daljnji postupci kojima bi se djetetu olakšalo.

Dakle, ukoliko želite dobiti uvid u trenutni razvojni status svoga djeteta te objašnjenja i smjernice kako osigurati optimalne uvjete za njegov daljnji razvoj te mu pomoći na odgovarajući način  – psihološka procjena: DA.

Kako izgleda psihološka procjena?

Psihološka procjena u Centru Proventus provodi se kroz pet susreta koji uključuju: razgovor s roditeljima, opservaciju obiteljske igre, testiranje certificiranim psihologijskim instrumentima, pisanje mišljenja te savjetodavni razgovor s roditeljima.

Kroz prvi susret roditelji imaju dovoljno vremena stručnjaku opisati sve što smatraju bitnim vezano za djetetov razvoj, ponašanje i trenutne okolnosti u kojima se dijete nalazi. Na drugom susretu dijete ima priliku upoznati prostor i ispitivačicu u opuštenoj atmosferi igrajući se u društvu svoje obitelji pa tako na psihološko testiranje dolazi u već poznat prostor i kod poznate osobe koja mu je objasnila što može očekivati pri testiranju, a to omogućuje djeci da budu opuštena. Treći i četvrti susret odnosi se na testiranje djeteta certificiranim psihologijskim instrumentima, nakon čega slijedi pisanje mišljenja i određivanje daljnjih smjernica. Na petom susretu roditeljima se prezentira nalaz psihološke procjene te objasni značenje istoga, a roditelji imaju priliku dobiti dodatna pojašnjenja kroz praktične primjere. Sastavni dio psihološke procjene u Centru Proventus su i daljnje smjernice koje roditeljima i ostalima koji su uključeni u odgoj djeteta mogu olakšati u pružanju podrške djetetu.

Kome je namijenjena? 

U Centru Proventus moguća je psihološka procjena djece u dobi od 2,6 do 16,11 godina neovisno o tome s kakvim izazovima odrastanja se dijete susreće.

Za dogovor oko termina psihološke procjene možete nam se javiti na telefonski broj 01 5813 604 ili na poslati upit na mail: info@centarproventus.hr.