Djeca koja trebaju najviše ljubavi, traže to na najneobičnije načine.

Russel Barkley

Terapija igrom

Zašto ti nudimo terapiju igrom?

Kada smo prvi puta čuli za terapiju igrom, oduševila nas je jer odgovara na pitanje – kako pomoći djetetu na način da je razvojno prikladno, na način da nas dijete može čuti kada mu je jako teško i naravno, u skladu s time, da mu možemo i pomoći.

U terapiji igrom koristimo djetetovu igru kao medij da mu pomognemo da proradi one teške emocije i situacije s kojima se susrelo ili se susreće.

Glavni cilj, bez obzira na simptome, jest pomoći djetetu da proradi emocije ili zadovolji potrebe koje mu otežavaju zdrav psihosocijalni razvoj, da mu podržimo razvoj pozitivne slike o sebi te da razvije strategije suočavanja s problemom i rješavanja problema. Paralelno s djetetom, radimo intenzivno i s Vama, roditeljima, na jačanju Vaših roditeljskih vještina kroz psihoedukativni i savjetodavni rad. Uz to, prema potrebi, surađujemo s dječjim vrtićima, školama te drugim institucijama.

DSC_6176

Kome je namijenjena terapija igrom?


Terapija igrom je namijenjena:

– za dijete koje je doživjelo neki oblik traume i to mu iskustvo ometa u svakodnevnom funkcioniranju
– za djetetove roditelje koji će dobiti dodatnu psihoedukativnu podršku
– za druge odrasle osobe koje su uključene u odgoj djeteta uključenog u terapiju igrom

U Centru Proventus radimo individualnu terapiju igrom. Provodi se jednom tjedno u trajanju od sat vremena pri čemu je dijete uključeno u individualan rad s psihoterapeutom u trajanju od 40 minuta te potom slijedi razgovor s roditeljima u trajanju od 20 minuta.

Kako izgleda proces terapije igrom?


1.Kada se javite putem maila ili telefona, dogovorit ćemo se za inicijalni razgovor. Cilj inicijalnog razgovora jest da se upoznamo i da nam ispričate o svojoj motivaciji zašto ste nam se javio/la. Incijalni razgovor će obuhvatiti tri glavne teme: djetetov dosadašnji razvoj, obiteljsku dinamiku te istraživanje da li individualan blik tretmana prikladan za Vaše dijete. Vaš terapeut će Vas pažljivo slušati kako bi što bolje razumio/la što trebate kako bi Vam mogao/la ponuditi oblik psihoterapije koji bi Vam najviše mogao pomoći. Dodatno, Vaš terapeut Vam pomaže kako da pripremite dijete na njegov dolazak na obiteljsku opservaciju igre.

2. Na narednu seansu dolazite sa svim ukućanima na tzv. obiteljsku opservaciju igre. To znači da najčešće dolaze oba roditelja i sva djeca koju imate. Obiteljska igra traje oko 20 minuta kada se igrate/komunicirate na način kako biste kod kuće. Cilj ove igre jest da se dijete lakše opusti, upozna sa psihoterapeutom i prostorom. Nakon obiteljske igre, jedan roditelj ostaje s djetetom/djecom a drugi roditelj razgovara s terapeutom narednih 40tak minuta. Cilj ovog razgovora je da roditelj pojasni terapeutu koliko je ovo djetetovo ponašanje bilo tipično za njega te ako terapeut procijeni da bi individualan oblik rada uistinu pomogao djetetu, dogovara s rodtieljem ciljeve tretmana za dijete te ciljeve tretmana za roditelja.

3.U narednom razdoblju, dijete dolazi jednom mjesečno te se zajedno s terapeutom igra 40minuta te nakon toga terapeut razgovora s roditeljem 20minuta. U početku se terapeut upoznaje s djetetovim unutarnjim svijetom, najčešće na način da prati djetetovu igru na nedirektivan način. A onda kada procijeni da se dijete osjeća dovoljno sigurno te da je spremno, terapeut priprema određene intervencije za dijete kako bi postigao dogovoreni cilj tretmana.

4. Kada je vidljivo da je dijete ostvarilo ciljeve tretmana što će se pokazati kroz poboljšavanje svakodnevno funkcioniranje, terapeut će početi dogovarati završetak tretmana s roditeljem te će pravovremeno o istome informirati dijete.

DSC_6166

Većinu naših dosadašnjih klijenata zanima koliko dugo će trajati njegova/njezina psihoterapija i univerzalan odgovor je da minimalno traje oko 20 seansi. Dakle, to je šest mjeseci. S time da, ako problem postoji dugo, tada je najčešće potrebno oko 40 i više seansi. Dolazi se jednom tjedno.

Što je posebno u našem psihoterapijskom radu?


Naši psihoterapeuti kombiniraju različite pristupe u svom radu. Bazična nam je edukacija iz terapije igrom i transakcijske analize tako da ćemo u našem pristupu kombinirati različite tehnike rada – od neverbalnih do verbalnih. Kroz razgovor s roditeljima ćemo zajedno analizirati obiteljske i okolinske obrasce koje doprinose djetetovoj situaciji. S djetetom ćemo koristiti igru i kreativne tehnike poput rada u pijeska, lutki, crteža kako bi mu pomogli pri čemu ćemo koristiti one medije koje znamo da je djetetu najzanimljivije. U svom radu usmjereni na dijete, na njegovu obitelj te zajedno kreiramo proces u skladu s onim što baš toj obitelji treba i odgovara.

DSC_6157