Djeca koja trebaju najviše ljubavi, traže to na najneobičnije načine.

Russel Barkley

O terapiji igrom

Što je to terapija igrom?

Terapija igrom je sistematično korištenje teorijskog modela s ciljem uspostavljanja interpersonalnog procesa kroz koji educirani terapeuti igrom koriste terapeutske snage igre da pomognu klijentima prevenirati ili razriješiti psihosocijalne teškoće te da postignu optimalan rast i razvoj (definicija prema Američke organizacije terapije igrom, APT). Koristimo je u radu s djecom u dobi od 3 do 12 godina, i njihovim roditeljima kako bi se prevenirali potencijali problemi ili riješili već postojeći problemi.

Glavni cilj, bez obzira na simptome, jest pomoći djetetu da proradi emocije ili zadovolji potrebe koje mu otežavaju zdrav psihosocijalni razvoj, da poboljša samopouzdanje te da razvije strategije suočavanja s problemom i rješavanja problema. Paralelno s time, s roditeljima radimo na jačanju roditeljskih vještina kroz psihoedukativni i savjetodavni rad. Uz to, prema potrebi, surađujemo s dječjim vrtićima, školama te drugim institucijama. 

Terapija igrom korisna je u radu s djetetom koje:

  • ima problem s emocionalnim reakcijama

  • se ponaša agresivno prema drugima (udranje, griženje, vrijeđanje, ruganje…)

  • je autoagresivno (griženje dijela tijela, udaranje samog sebe, vrijeđanje samog sebe…)

  • je anksiozno (napeto), ima veliku separacijsku anksioznost ili neki drugi pretjerani strah 

  • ima noćne strahove, tikove ili se pretjerano samozadovoljava

  • je proživjelo ili proživljava neki stresan ili traumatski događaj (npr.razvod roditelja, gubitak, zlostavljanje…) 

  • se teško socijalizira

U Centru Proventus radimo individualnu terapiju igrom. Provodi se jednom tjedno u trajanju od sat vremena pri čemu je dijete uključeno u individualan rad s terapeutom u trajanju od 40 minuta te potom slijedi razgovor s roditeljima u trajanju od 20 minuta. 

Iskustvo mame Petre

Uključila sam svoje dijete na terapiju igrom jer sam primijetila da je Ivan, nakon mog razvoda sa suprugom, postao poprilično introvertiran, nezainteresiran, a ujedno je sve češće bio sklon objašnjavanjima, opravdavanjima, glasnom izražavanju krivnje “Mene nitko ne voli, ja sam kriv za sve; oprosti mama – najbolje je da me nema..” i slično što je popraćeno gotovo školskim primjerom neverbalne komunikacije. Dakle, osim verbalnog i izgledao je tužno, zaprepašteno i slično.. Osobno sam se poprilično teško nosila s time. Tijekom nekoliko mjeseca terapije igrom Ivan je sazrio, odrastao.. Zadivljena sam činjenicom da s njim mogu vrlo ozbiljno i smisleno razgovarati; užasno mnogo stvari “kuži” i o njima vrlo jasno izražava svoja mišljenja i stavove, a kad se “pusti” – njegove interpretacije su vrlo duhovite i zabavne. To me usrećuje. Osjećam da je mirniji, opušteniji, sigurniji. Prestao je piškiti i imati panične strahove po noći. Smatram da je psihologinja Tatjana tome pridonijela. Mom sinu davala je podršku i bila je strpljiva s njima, a za mene ohrabrujuća.

Prva knjiga o terapiji igrom hrvatske autorice Tatjane Gjurkovic “TERAPIJA IGROM – Kako razviti vještine za razumijevanje djeteta i produbiti odnos s njim” sada je dostupna. Namijenjena je roditeljima kao i drugima koji odgajaju djecu (odgajateljima, učiteljima) . 

Pitanje na koje ova knjiga pokušava odgovoriti je – možemo li biti strukturirani, dosljedni u pravilima, zahtjevima, a istovremeno biti njegujući, pažljivi, osjetljivi na dječje emocije i potrebe.  

Za one koji je žele kupiti, možete je kupiti u Centru Proventus za što možete nazvati na: 01/5813 604 ili poslati mail na: info@centarproventus ili naručiti preko izdavača.