Ne beri brigu!

Program razvijanja vještina suočavanja s anksioznosti kod mladih

Ne beri brigu!

Program razvijanja vještina suočavanja s anksioznosti kod mladih

Anksioznost je neugodno emocionalno stanje i normalna reakcija na stresnu situaciju. Do određene razine, anksioznost je poticajna i pokazuje nam da nam je nešto važno. Problem nastaje kada je razina anksioznosti tako visoka da nas ometa u tome da radimo stvari koje su nam važne. Anksioznost nas prati u različitim životnim situacijama. S nama je na ispitima, spojevima, javnim nastupima, upoznavanjima, kada brinemo o budućnosti, suočavamo se s promjenama, bojimo se neuspjeha ili odgađamo obaveze… Možemo je tumačiti kao neki unutarnji alarm koji, kada se upali, omogućava da se snalazimo najbolje što znamo i omogućava da se potrudimo oko stvari koje su nam važne. Problem nastaje kada se alarm pali i kada nema razloga za uzbunu i kada nas alarm više ne motivira, već nas ometa u adekvatnoj reakciji na stresnu situaciju. Anksioznost ne može nestati, ne postoji gumica za izbrisati je, ali možemo pokušati je bolje razumjeti i nositi se s njom na korisnije načine.

U individualnom radu često se susrećemo s djecom i mladima sklonima anksioznosti te motivirani time predstavljamo program „Ne beri brigu!“ osmišljen po principima kognitivno-bihevioralne terapije.

Program će se provoditi kroz ukupno 10 susreta, od čega 8 susreta u kontinuitetu, jednom tjedno, u trajanju od 90 minuta, te dva susreta praćenja unutar tri mjeseca od završetka osmog susreta.

Vrijeme i mjesto održavanja:


Termini susreta bit će ponedjeljkom od 19.30 – 21.00, a održavat će se u Centru Proventus, Rudeška cesta 179, I. kat.

Kome je program namijenjen?


Namijenjen je:

Djeci i mladima od 13 do 17 godina koji pretjerano brinu i često se osjećaju anksiozno. Broj sudionika i sudionica ograničen je na 8 – 10.

Kako razgovarati s djecom i mladima o uključivanju u grupu?


Za uključivanje djece i mladih u ovakav program važna je i njihova motivacija, a nekome s problemima anksioznosti to može biti teško zbog straha od nepoznatog i izlaganja novoj situaciji. Važno je uključivanje u program djetetu ponuditi kao prijedlog za koji ono odlučuje hoće li ga prihvatiti, dakle ne nametati ga kao obavezu što može samo povećati otpor. Korisno je objasniti da se radi o programu u kojem će se kroz stručno vodstvo, u grupi vršnjaka sa sličnim problemima, učiti vještine koje mogu pomoći u prevladavanju anksioznosti. Može biti korisno potaknuti dijete da razmisli o mogućim dobitima za sebe u slučaju uključivanja i da vam onda kaže svoju odluku. Na kraju, u redu je dogovoriti samo prvi korak odnosno predložiti dolazak na inicijalni intervju gdje i vi i dijete možete dobiti više informacija, mišljenje o tome može li vam program koristiti i nakon toga možete odlučiti o uključivanju.

Kriterij za uključivanje:


Prije početka programa provest će se individualni intervju s prijavljenom djecom i njihovim roditeljima u trajanju od 90 minuta s ciljem prikupljanja podataka o tijeku razvoja problema, informiranja o načinu rada te procjene primjerenosti programa. Nakon intervjua, roditelji i dijete će dobiti povratnu informaciju o tome procjenjuje li se program korisnim za dijete ili bi neki drugi oblici podrške bili korisniji. Također, nakon intervjua djeca i roditelji će moći procijeniti odgovara li im program i žele li nastaviti.

Tko vodi edukaciju?


Marina Milković, mag. psych., polaznica supervizijskog stupnja edukacije iz kognitivno-bihevioralne terapije

Marina Milković

Marina Milković

Cijena programa:

Cijena programa od 10 susreta je 270,00 €, a cijena inicijalnog intervjua 50,00 €. Dakle, za sve koji nakon intervjua ostanu na programu, cijena je 320,00 €.

Kontakt i prijave:


Prijaviti se možete mailom na [email protected] do 20.09.2023. Nakon prijave bit ćete kontaktirani radi dogovora termina inicijalnog intervjua.

Termini održavanja:


Ponedjeljak: 19.30 – 21.00 sati.
16.10.2023.
23.10.2023.
30.10.2023.
06.11.2023.
13.11.2023.
20.11.2023.
27.11.2023.
04.12.2023.
Susreti praćenja: 29. 01. 2024. i 18. 03. 2024.

Svi termini:

Ponedjeljak: 19.30 – 21.00 sati.

Sljedeći termin održavanja programa:
Trenutno nema otvorenih događaja.