„Dajem sve od sebe, no idem li u pravom smjeru?“ – Konzultacije za roditelje

Roditelji se kroz dan susreću s raznim ponašanjima djeteta, ugodnim, očekivanim i poželjnim, kao i onim ponašanjima koja ih iznenađuju i mogu biti neugodna, a za koja često nije lako procijeniti zašto su se pojavila i što znače. Dublje razumijevanje djetetova ponašanja može nam pružiti psihološka procjena, no ponekad je i samo jedan razgovor sa stručnjakom dovoljan da bi se jasnije razumjeli uzroci djetetova ponašanja, poruke koje nam dijete time svjesno ili nesvjesno šalje, kao i kojim postupcima djetetu možemo olakšati i pomoći u nošenju s izazovima pred kojima se našlo.

Mogućnost takvog razgovora Centar Proventus nudi kroz konzultacije, a pitanje u naslovu je pitanje koje nam na konzultacijama roditelji najčešće postavljaju. Aktivno se trude pomoći svome djetetu, no žele biti sigurni da ono što čine zaista jest način na koji mu je potrebno pomoći. Konzultacije su razgovor koji traje sat vremena, a na kojem roditelji imaju priliku opisati trenutnu situaciju koja predstavlja izazov, razmotriti zajedno sa stručnom osobom širi kontekst u kojem se situacija odvija te uvidjeti značenje koje opisana situacija ima za dijete, za roditelja ili za odnos roditelj-dijete. Tijekom konzultacija roditelji uz vodstvo stručne osobe imaju priliku sagledati situaciju iz različitih perspektiva te dobiti preporuke i daljnje smjernice kako postupati u takvim i sličnim situacijama.

Kada razumijemo psihološku podlogu nekog djetetova ponašanja lakše je dosjetiti se novoga i drugačijega odgovora na to ponašanje. Ponekad samo razumijevanje da neka djetetova ponašanja nisu proizvoljna ili odraz nečega što dijete hoće ili neće, već odraz temperamenta može puno olakšati u odabiru učinkovitijeg ponašanja. Važno je prihvatiti da nijedna promjena nije ostvariva preko noći i da će svaki novi postupak zahtijevati duži period primjene kako bi doveo do rezultata. Zato se ne treba obeshrabriti, nego dozvoliti i sebi i djetetu dovoljno vremena za prilagodbu na nov način komuniciranja i postupanja.

Uvijek je moguće tijekom toga procesa, ako procijenite da je potrebno, dogovoriti još jedne ili više dodatnih konzultacija. Ponekad je potrebna stručna podrška i pomoć, ali vrlo često je roditelj dovoljan ukoliko ima jasne smjernice. Jačanjem svojih kapaciteta roditelj omogućava djetetu poticajnu okolinu za rast i razvoj te obogaćuje odnos koji razvija s djetetom.

​Ukratko, konzultacije s roditeljima usmjerene su na psiho-edukaciju roditelja o tome kako bolje razumjeti određena dječja ponašanja, zašto se ona javljaju te što oni kao roditelji mogu učiniti kako bi olakšali obiteljsku svakodnevicu. Tijekom konzultacija roditelji otkrivaju koja ponašanja usmjerena na dijete više ne funkcioniraju te kako iz zamijeniti novim, efikasnijim odgojnim postupcima.

Roditelji se najčešće javljaju na konzultacije kada:

  • nisu sigurni kako u određenoj situaciji postupiti
  • žele bolje razumijeti određeno dječje ponašanje
  • žele naći efikasnije načine postavljanja granica
  • žele pomoći svome djetetu u njegovim razvojnim izazovima
  • žele naučiti kako se zbližiti s djetetom i pomoći mu da se otvori

Cijena sata.