Ljubav je kao plamen koji se brzo gasi, ako se ne povećava.

Giovanni Boccaccio

Pričajmo o ljubavi

Zašto pričati o ljubavi?

Autor: Dario Antić, mag.psihologije

Marko i Lucija svađaju se već tjednima. Ona se osjeća povrijeđeno i omalovaženo jer smatra kako se Marko više ne trudi oko njihovog odnosa kao što je to radio na početku. On smatra kako se dovoljno trudi, i da bi sve bilo savršeno da ona ne zanovijeta svako malo i da mu svaki dan ne pronađe razlog za prigovor.

Njihove svađe najčešće izgledaju ovako:
Lucija: Kada ćeš više prestati igrati igrice? Nisi više malo dijete!!
Marko smatra kako zaslužuje u danu 40 minuta samo za sebe, i da ponekad, istina, zaigra se na PlayStationu.
Marko: Kada ćeš ti prestati biti zanovijetalo? Stalno nešto prigovaraš!!
Lucija: Zanovijetalo? Pa ti si dijete!! Kako sam se mogla udati za dijete??
Marko: Ja sam dijete? Pa vidi sebe kako vrištiš. Kao da gledam i slušam tvoju majku! Iste ste! Ne mogu ja ovo više slušati…
I Marko napusti sobu… Ponekad ode i iz stana…
Sve probleme koje imaju u odnosu rješavaju tako što ne pričaju o problemima. Naprosto ih izbjegavaju. Ili se pomire tako da započnu seksualni odnos.
Problem se ne rješava, vrijeme prolazi, a frustracija, tuga i nezadovoljstvo rastu…
Počinju se pitati, jesu li napravili pogrešku ulaskom u brak? Gdje je nestala sva ona romantika, razumijevanje, poštovanje i ljubav sa samoga početka njihove veze?

Na žalost, mnogi parovi nisu pripremljeni i ne znaju što im je potrebno za kvalitetan intimni romantični odnos. Kako pristupati problemu u odnosu, na koji način komunicirati, kako iskazati svoju potrebu za ljubavlju, svoju ranjivost, svoje najdublje emocije, svoju najmračniju intimu koju nikome ne pokazujemo…

Stoga, ni ne čudi kako se otprilike nešto više od 30% brakova u RH razvodi, s tim da je vrhunac razvoda u povijesti RH bio 2016. godini kada je na 1000 sklopljenih brakova, njih 344 završilo razvodom.* To su brojevi za koje imamo jasne statističke brojke. Koliko je još onih parova koji nisu zadovoljni svojim brakom, koji svakodnevno razmišljaju o razvodu, ali smatraju kako taj korak ne mogu učiniti zbog djece, financijske situacije, osude društva/okoline…? Koliko ima parova koji ne razmišljaju o rastavi, ali redovito imaju ljubavne afere izvan braka? Kada bismo popisali sve parove koji su zapravo nezadovoljni, kolika je onda brojka sretnih i zadovoljnih parova? Teško je procijeniti. Ali mogli bismo doći do brojke koja je zapravo, na žalost manja od očekivanog… Kada već pišemo o braku, jer imamo njihove statističke podatke, tko od mladenaca prilikom ulaska u brak želi imati nesretan i nezadovoljan brak? Svi imaju puno srce, velika očekivanja i vjeru da će njihova ljubav trajati do kraja života. No, to ne ide baš tako lako i jednostavno…

Zašto ne bismo poduzeli sve što je u našoj moći da imamo iskren, kvalitetan, zadovoljavajući i sretan intimni romantični odnos?
Zbog navedenog, osmišljene su radionice gdje će se pričati o ljubavi za koju se smatra da se nema što novo naučiti jer se sve zna. Ali, na žalost, praksa nam opetovano drugačije pokazuje. Na podržavajućem i sigurnom mjestu učit ćemo primjenjivati relevantne teorije i istraživanja moderne psihologije iz domene intimnih romantičnih odnosa u svoj vlastiti (budući) intimni romantični odnos. Parovi i pojedinci će biti poticani kroz razne aktivnosti i vježbe da rade na sebi i svojem intimnom romantičnom odnosu kako bi razvijali svoje sposobnosti, naučili i uvježbali nove vještine te stekli znanja o intimnim romantičnim odnosima sve s ciljem da budu sretniji i zadovoljniji vlastitim (budućim) intimnim romantičnim odnosom.

Kvalitetan i dugoročan intimni romantični odnos nije slučajan. On se gradi, od samog svojeg početka. Dopustite da Vam mi pomognemo u tome…

​Pričajte s nama o ljubavi jer ljubav je potrebna svima.

​*[ Statistički ljetopis Republike Hrvatske 2018., stranica 114.]

 

Kome su radionice namijenjene?
Radionice su namjenjene svima onima koji će ući ili su već ušli u „ozbiljan“ intimni romantičan odnos, ali i svima koji žele naučiti kako poštivati i voljeti na „zdravi“ način svojeg/u partnera/icu, što očekivati u braku/kohabitaciji/životnom partnerstvu te kako održavati vezu/brak na zadovoljavajućoj razini.

​Kako radionice izgledaju?
Radionice će izgledati kao interakcija polaznika i voditelja gdje će polaznici pitanjima i raspravom aktivno sudjelovati, a voditelj će poticati dijalog i dijeljenje mišljenja o trenutnoj temi. Također, polaznici će biti poticani da kroz razne aktivnosti i vježbe rade na sebi i svojem partnerskom odnosu sve sa ciljem još većeg poboljšanja kvalitete vlastitog intimnog romantičnog odnosa.

 

Poklonite sebi i svojem/oj partneru/ici kvalitetniji odnos…

​Svatko se može naljutiti – to je lako. Ali naljutiti se na pravu osobu, do ispravnog stupnja, u pravi trenutak, zbog ispravnog razloga i na ispravan način – to nije lako.

Aristotel

​Voditelj: Dario Antić, mag.psiholog
Mjesto: Centar Proventus, Kružna 81, Zagreb

 

Prijave su obavezne na [email protected] ili 01 5813 604